Bretaňský slaný karamel, národní poklad Francie

Kdybych měla popsat svoje kuchařský umění, vsadila bych spíš na pejska a kočičku než na slavnou Magdu Rettigovou. 

Jenže! Kuchyně spojujou rodiny a láska prochází žaludkem... A tak jsem zatnula vařečku a kuchtím o sto šest! :) Všechna čest mýmu klukovi, kterej pak trpělivě ochutnává, co mu na talíři přistane, ba co víc, učí se vařit taky :D

Kdykoli jsme se ocitli v přítomnosti kamarádů cizinců, sondovali jsme, jaký recepty u nich frčí. Když jsme ale s vínem v ruce pozorovali našeho skoro bratra Jannika, kterej si se vší poctivostí vedl kuchařku z cest (jednou jí prý s láskou předá svojí ženě, to aby hned věděla jak na to! trochu Jannika podezírám, že se zaleknul ochutnávání nepovedených pleskanců, který dostával Míša :D), koukli jsme na sebe a... 

Recepty si teď (skoro) poctivě zaznamenáváme i my... 

A rozhodli jsme se, že ty co se osvědčí, budeme sdílet i s vámi. Jen ať je veselo! :D

Z receptu, kterej pro vás máme dneska vám bude zaručeně těžko. Je totiž tak výbornej, že se přejíte a přesladíte k prasknutí, stejně jako všichni, kterým jsme Bretaňskej slanej karamel ukuchtili. 

Použít ho můžete na dortíky všeho druhu, do snídaňovýho müsli anebo na lžičku přímo do pusy, což je vůbec nejpopulárnější použití u nás v rodině. Ale zrádný! :D

Recept jsme dostali od francouzský kuchařky Margot a tímto vzdáváme Francii hold - žabí stehýnka nic moc, ale váš slanej karamel je poklad. Merci. 

Na caramel au beurre salé budete potřebovat:

200 gramů cukru krupice
100 gramů másla
250 ml šlehačky ke šlehání
1/4 lžička soli


Na mírným ohni v hrnci nebo na pánvi mícháme cukr dokud nezhnědne a nerozpustí se. Jak ta myšička, co kašičku vařila! Jakmile se cukr změní v hnědou tekutinu (mělo by trvat cca 4 minuty), přidáme šlehačku, máslo a sůl. Neděste se. Směs se rázem promění ze sametově jemný konzistence na hmotu plnou nerozpuštěných kousků. Se vší trpělivostí míchejte, po chvilce se znovu rozpustí. Čestný pionýrský. Důležitý je, aby v hrnci zůstala hmota bez hrudek, nesnažte se to ošulit! :)

Tadááá, hotovo! My víme, ochutnávání jde těžko odolat, ale přátelé, pozor na popálení jazyku. A taky na cukrovku! :D Všeho moc škodí:D Karamel můžete nalít do klasický zavařovačky nabo fancy sklínky a skladovat v ledničce, jak se vám zlíbí :)

Bon appétit! ❤



No comments:

Post a Comment

@staypilgrim