Etiopská kuchyně, aneb Kik Alischa a Mesir Wat na talíři

Objevování není nikdy dost... A kdo říká, že to musí být na cestách! Občas postačí malá kuchyně a touha vyzkoušet něco novýho. A protože člověk je od přírody tvor se sklonem k lenivosti, slíbili jsme si s Míšou, že každej tejden zkusíme alepoň jedno jídlo ze světa. 

Pustila jsem se do týhle výzvy pěkně zpestra! Totiž nedávno jsem na trhu našla stánek s jídlem hrajícím všema barvama. Bylo skvěle kořeněný a vařený po etiopsku. Ba co víc, na jeho přípravu postačí jen základní suroviny, je výživný, vegetariánský, veganský, potěší zmlsaný jedlíky i ty, co se u plotny zrovna nebaví. 

Já osobně jsem se zamilovala do Kik Alischa, který si můžeš užít samotný jako stew anebo z něj vykouzlit žlutou přílohu k čemukoli. Ukuchtila jsem ho společně s grilovaným sýrem halloumi, kterej světu dal Kypr a Panebože, ještě že tak! Zkus ho, je to ňamka!

Na cca 4 porce Kik Alischa budeš potřebovat:
  • 1 větší hrneček půlenýho žlutýho hráchu
  • 1 čajová lžička tumericu (mletá kurkuma)
  • 2 cibule
  • 1 čajová lžička rozmačkanýho česneku
  • trocha oleje
  • a pro odvážlivce i milovníky všeho pálivýho 1 jalapeňo paprička
Hrášek zalij vodou a cca 20 minut v hrnci povař, pozor ať úplně nezkašovití. Mezitím nakrájej na jemno cibuli, vlož společně s olejem do hrnce numero dva, přidej česnek, tumeric (kurkumu) a společně povař než cibule změkně a všechno se hezky spojí. Přisyp uvařenej hrášek, směs nařeď trochou horký vody, osol, opepři. Vař společně dalších 15 minut a nezapomeň občas zamíchat! Pokud to rád/a hot, teď je ta správná chvíle pro jalapeňo papričku nakrájenou na kousky. 
Až bude mít jídlo konzistenci podle tvýho gusta, je hotovo! :)

Mesir Wat je jídlo z červený čočky, který rozzáří tvůj talíř! Jen ať nám to hraje všema barvama :)

Na 4 porce Mesir Wat si připrav:
  • 1/2 kila červený čočky
  • 2 rozmačkaný stroužky česneku
  • 2 čajový lžičky nastrouhanýho zázvoru
  • 1/2 čajový lžičky cajunskýho koření
  • 1/4 hrnku olivovýho oleje
  • 1 čajová lžička tumericu (kukrumy)
  • 2 lžíce červený papriky (já osobně radši tři, protože mám u jídla ráda výrazný barvy)
Česnek, cibule a zázvor rozmixuj v mixéru do jemnýho pyré. Ve velký pánvy si rozehřej olej nebo máslo, přidej tumeric (kurkumu), papriku, cajunský koření a během zhruba 30 vteřin zprudka osmahni. Přidej předem připravený cibulový pyré a za střední teploty vař zhruba 5 - 10 minut. Cibule tak ztratí svoje intenzivní aroma (kdo to neudělá, nechť si předem koupí silný žvejkačky:). Přisyp červenou čočku a zalij vodou. Směs přiveď k varu a nechej vařit zhruba 30 minut, než čočka změkne. Osol, opepři a při konzistenci, která se ti bude zdát jako top stáhni ze sporáku. Podávej jako přílohu anebo s plackou, tortillou... Jak je jen libo :)

A k dobrýmu jídlu patří taky dobrý čtení! :) Proto nesmí chybět pár zajímavostí o Etiopii na závěr.

*Je to věhlasný místo plný kávy! Lokální etiopský zrna dokonce prodáváme v naší kavárně na Zélandu. Peníze z produkce kávy tvoří třetinu místního rozpočtu a Etiopie je 5. největším producentem kávy na světě.

*Etiopskej rok má 13 měsíců a Nový rok jim začal nedávno - 11. září

*Etiopie je jednou z nehornatějších zemí v Africe a přezdívá se jí proto střecha Afriky

*Etiopie patří mezi nejstarší národy světa a díky tomu je plná unikátní kultury

*A bohužel... Mluvíme o jedný z nejchudších zemí světa
 




Zdroj: Unsplash.com










No comments:

Post a Comment

@staypilgrim